Hoe zet je jezelf op de kaart als artiest? Hoe regel je optredens en zorg je ervoor dat je op een positieve manier opvalt? In het POPUP college, dat ik gisteravond bezocht, werd geprobeerd om een antwoord te geven op deze vragen. De workshop werd geleid door Remco van Eijndhoven en Brett Newski. Remco van Eijndhoven is bekend als de drummer van de Memphis Maniacs. Verder geeft hij les op het conservatorium van Haarlem en was hij ruim 5 jaar werkzaam als artiestenboeker voor het Amsterdamse label Dox Records. Brett newski is een echte ‘do it yourself’ singer/songwriter uit de Verenigde Staten die al over de hele wereld heeft opgetreden met zijn zelf geboekte tours.

Uiteraard is er geen gouden formule om succesvol te worden, maar er zijn een hoop dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten. Volgens Remco van Eijndhoven is het belangrijk om jezelf als een uniek product te zien. Wie ben je als artiest en waarom doe je wat je doet? success3 Dit zijn vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden. Hij stelt dat conceptontwikkeling op zijn minst zo belangrijk is als talentontwikkeling. Zeker als beginnend artiest moet je jezelf zodanig kunnen presenteren dat je nieuwsgierigheid opwekt. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je gaat werken aan conceptontwikkeling. Allereerst is het belangrijk om duidelijk te krijgen voor jezelf wie je doelgroep is. Wat voor soort publiek spreek jij aan met jouw muziek? Wat is je ambitie? Ook als je grote dromen hebt is het verstandig om klein te beginnen. Realiseer je dat alles een springplank kan zijn. Zeker in het begin zal je soms optreden in minder ideale omstandigheden en zal je ook niet altijd betaald krijgen. Wees je ervan bewust dat elk optreden er één is en een bouwsteen kan zijn voor een mooie carrière. Het is veel aantrekkelijker voor een boeker om jou te boeken op het moment dat je lekker actief bent. Daarnaast is veel optreden goed voor je ontwikkeling als artiest. Door de ervaring wordt je podiumpresentatie steeds beter en kun je het contact met het publiek verdiepen. Ook een optreden op een braderie ergens achteraf op een piepklein podiumpje kan heel leerzaam zijn en een springplank zijn naar meer.

Wanneer je contact opneemt met een locatie is het essentieel om eerst research doen. Is deze locatie ook echt geschikt voor jouw act? Het is bijvoorbeeld niet echt zinvol om contact op te nemen met een Metal café als jouw repertoire vooral uit Jazz bestaat. Wanneer je een geschikte locatie hebt gevonden zorg er dan voor dat je een persoonlijk mailtje stuurt. Vermijd het om een algemeen mailtje te schrijven en deze naar verschillende locaties te sturen. Het is ook van belang om je act te verkopen door een prikkelende bio tekst te schrijven. Dit hoeft niet een heel lang verhaal te zijn. success4 Omschrijf je act bijvoorbeeld in 3 woorden en probeer zo specifiek mogelijk te zijn en algemeenheden te vermijden. Een veelgemaakte fout is zeggen dat je niet in een hokje te plaatsen bent. Dit is een vage omschrijving en boekers kunnen hier niet zoveel mee. Wees je ervan bewust dat hoe duidelijker je concept is, hoe groter je kansen zijn. Tot slot is het ook verstandig om een goede EPK (electronic press kit) mee te sturen met een paar goede foto’s en audio- en video opnames. Vooral video’s zijn belangrijk om mee te sturen als je ergens wilt optreden. Deze zijn voor boekers namelijk veel interessanter dan audio opnames omdat zij op deze manier een veel accurater beeld kunnen vormen van wat ze kunnen verwachten van een live optreden van jouw act. Maak bijvoorbeeld een goed promofilmpje of stuur een video opname van een live optreden mee.

Om jezelf op de kaart te zetten is het verder ook van belang om jezelf ook online goed te presenteren. Een eigen website hebben is een echte ‘must’. Zorg er verder ook voor dat je actief bent op social media. Hierbij is regelmatig iets posten een stuk belangrijker dan hoeveel ‘likes’ je krijgt. Met de opkomst van social media is er veel veranderd voor artiesten. Het is hierdoor mogelijk geworden om één op één contact te hebben met je fans. Dit is een uitgelezen manier om het contact met je publiek te verdiepen. Koester je fans en neem de tijd om persoonlijk te reageren.

Nieuwsgierig geworden naar wat popacademie POPUP nog meer te bieden heeft? Zie http://www.popupalkmaar.nl/popup/ voor meer informatie over POPUP.