Zonder enige vorm van muzikale training zelf muziek componeren en uitvoeren? Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave, maar door nieuw ontwikkelde technologieën is het nu voor iedereen mogelijk om zelf muziek te maken. Volgens Tod Machover, componist en onderzoeker is muziek één van de belangrijkste middelen om onszelf uit te drukken en tot ware zelfexpressie te komen. Hij werkt in het MIT Media Lab en doet baanbrekend onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe muzikale technologieën. Zo heeft hij bijvoorbeeld meegewerkt aan het ontwikkelen van hyper-instrumenten, waarbij technologie gebruikt wordt om virtuoze muzikanten de middelen te geven om zich nog krachtiger en met meer finesse te kunnen uitdrukken. Ook hebben zij interactieve muziekinstrumenten ontwikkeld speciaal voor mensen die zelf geen instrument bespelen. Systemen zoals Drum-Boy en Joystick Music stellen iedereen in staat om complexe en interessante muziek te maken bijvoorbeeld met behulp van handgebaren of woorden. Ook het spel Guitar Hero is ontwikkeld in het MIT Media Lab. Om zelf te componeren is het programma Hyperscore ontwikkeld. tour_hyperscore Met dit programma kun je muziekstukken componeren door het tekenen van lijntjes in verschillende kleuren. Met één druk op de knop zet dit programma het stuk om in officiële muzieknotatie.

Een andere focus van de onderzoeksgroep ligt op muziek en gezondheid. Zo werken zij in het Tewksbury ziekenhuis met lichamelijk en geestelijk gehandicapte patiënten en bieden zij een geheel nieuwe vorm van muziektherapie aan. Het doel is om deze mensen ondanks hun ernstige beperkingen in staat te stellen tot een vrije muzikale zelfexpressie. Dan Ellsey is één van deze patiënten. Hij heeft op jonge leeftijd een hersenverlamming opgelopen en is als gevolg daarvan motorisch zeer beperkt en kan niet praten. In dit youtubefilmpje is te zien hoe het voor hem mogelijk is om toch muziek te maken. Het is verbluffend en ontroerend om te horen welke mooie muziek er in deze jongeman leeft.