Nick McCarthy is de eerste éénhandige pianist die afstudeerde aan het Royal College of Music in London. Hij werd geboren zonder rechterhand en heeft van jongs af aan alles alleen met zijn linkerhand moeten leren. Zijn vroegste ambitie in zijn leven was om chef-kok te worden. Maar toen hij 14 jaar oud was hoorde hij zijn vriend een sonate van Beethoven spelen. Hij was hier zo van onder de indruk dat hij sinds dat moment niets anders meer wilde dan een professionele pianist worden. Dit ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Nick McCarthy

Toen hij een toelatingsexamen wilde doen voor een school voor jonge pianisten mocht hij geen auditie doen. Er werd hem verteld dat hij nooit succesvol zou kunnen worden en dat hij niemands tijd moest verspillen. Hij was vastbesloten om deze obstakels te overwinnen en het tegendeel te bewijzen. Hij kwam erachter dat er ook veel piano repertoire bestaat dat geschreven is voor alleen de linkerhand. Dat dit repertoire bestaat is te danken aan Paul Wittgenstein, een Oostenrijkse concertpianist die zijn rechterhand verloor tijdens de eerste wereldoorlog. Hij weigerde om zijn carrière op te geven en vroeg de belangrijke componisten uit die tijd om repertoire te schrijven voor alleen de linkerhand. Zo kon hij zijn carrière voortzetten. Dat dit een zegen is voor mensen zoals Nick McCarthy spreekt voor zich.

Nick studeerde op zijn 23e af en is nu een succesvolle concertpianist. Dat groot dromen en doorzettingsvermogen vele vruchten kunnen afwerpen wordt hier maar weer eens bewezen. Een waarlijk inspirerend verhaal.