De laatste jaren breken steeds meer Nederlandse artiesten door in het buitenland. Voorheen was internationaal succes vooral weggelegd voor Dance acts, maar langzamerhand begint de Nederlandse popmuziek steeds meer te betekenen buiten Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Dotan, The Common Linnets en Caro Emerald. Wat is het geheim achter deze generatie Nederlandse artiesten? Wat maakt dat zij het wel kunnen halen in het buitenland? In de documentaire On-Nederlands Goed wordt geprobeerd om antwoord te geven op deze vraag.

Verschillende muziekprofessionals uit binnen- en buitenland komen aan het woord in deze documentaire. Volgens hen staat de popmuziek er erg goed voor in Nederland. En zijn veel poppodia en festivals waar je kunt spelen en er is veel publiek voor. Juist door al die poppodia zijn de ontwikkelingsmogelijkheden voor artiesten in Nederland erg groot. Mensen die hier veel spelen komen ook goed voor de dag als ze de grens over gaan. eurosonic Podiumervaring opdoen, leren hoe je een publiek moet bespelen en welke muziek wel of niet werkt worden genoemd als de belangrijkste manieren om jezelf te ontwikkelen als artiest. En juist deze mogelijkheden zijn er volop in Nederland. Festivals zijn een goed platform voor muzikanten om hun talent aan het publiek te laten zien. Een goed voorbeeld is Eurosonic Noorderslag. Als je daar goed speelt kan dat veel buitenlandse optredens opleveren. Daar komen boekers kijken uit allerlei landen en als je die overtuigt kan dat een mooie springplank zijn naar een internationale carrière. Volgens festivaldirecteur Eric van Eerdenburg wordt de Nederlandse muziekindustrie ook steeds professioneler en kan daarom steeds beter concurreren met de Europese- en wereldmarkt.

Hoe denken ze buiten de landsgrenzen over Nederlandse popmuziek? Buitenlandse muziekkenners werden gevraagd welke Nederlandse popartiesten ze kennen en of er volgens hen een specifieke Nederlandse sound bestaat. Het blijkt dat in het buitenland veel Nederlandse popartiesten steeds meer bekendheid genieten. Volgens BBC radio DJ Vic Galloway is het belangrijk dat de Nederlandse muziek z’n eigen persoonlijkheid heeft. Nederlandse artiesten klinken anders, maar waarom? dotanMuziekjournalist Emmanuel Legrand weet alleen te zeggen dat het anders klinkt en denkt dat dat juist aanspreekt. We leven in een mondiale samenleving waarin iedereen aan dezelfde invloeden wordt blootgesteld. Dat je je laat inspireren door die invloeden maar tegelijkertijd ook erg vasthoudt aan je eigen plek vindt hij belangrijk. Dat is volgens hem iets wat de Nederlandse popartiesten erg goed doen. Jools Holland ziet Nederland als een uniek land. Het is een klein land waar ontzettend veel talent te vinden is. Hij vindt het dan ook niet verwonderlijk dat Nederland een heel eigen geluid heeft als het gaat om popmuziek.

Ook de artiesten zelf kwamen aan het woord. Volgens de bandleden van Chef’Special is veel live spelen erg belangrijk. Dat is de plek waar je mensen echt kunt overtuigen. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je in Nederland speelt voor mensen die jou niet kennen of dat je dat in het buitenland doet. Het belangrijkste is om een connectie te maken met het publiek. Bij de band Kensington is alles heel geleidelijk gegaan. kensington Ze zijn begonnen in een bruin café en zijn langzamerhand steeds groter gegroeid. Ze waren zich al vroeg bewust van wat ze wilden doen en dat dat niet per se in Nederland te bereiken was. Bij hun vorige platenlabel kregen ze het commentaar dat ze te ambitieuze plannen hadden. De ‘doe maar gewoon’ mentaliteit is echt Nederlands, maar de ambitie heeft ze juist gebracht waar ze zijn. Het belangrijkste is misschien nog wel dat een artiest in zichzelf gelooft. Ook raden ze aan om niet te zwaar te tillen aan de stap naar het buitenland. Als mensen in Nederland kunnen genieten van je muziek dan zou dat in het buitenland in principe ook moeten kunnen.

Over de term on-Nederlands goed was niemand echt te spreken. Het is een erg negatieve kijk op de Nederlandse muziek scène. Goede muziek wordt on-Nederlands genoemd, terwijl er in Nederland juist heel veel goede muziek wordt gemaakt. On-Nederlands goed? Het is Nederlands en gewoon goed.

Nieuwsgierig geworden naar deze documentaire? On-Nederlands Goed is hier te bekijken.