Is een opgeruimde omgeving goed voor je of werkt een rommelige omgeving misschien juist stimulerend? Het blijkt dat er voor allebei wel iets te zeggen valt.

Het belangrijkste argument om je omgeving schoon en netjes te houden is dat te veel spullen om je heen erg kunnen afleiden. Een onderzoek van Princeton University Neuroscience Institute toont aan dat rommel een negatief effect heeft op je concentratievermogen en je vermogen om informatie te verwerken. De onderzoekers maakte gebruik van fMRI scanners en een aantal andere ‘measurement tools’ om te onderzoeken hoe het brein reageert op ‘organized and disorganized stimuli’. Ook moesten de deelnemers taken uitvoeren terwijl ze bloot werden gesteld aan deze stimuli en werd er gemeten hoe goed ze presteerden op deze taken. De conclusies waren duidelijk. Het prestatievermogen verbetert aanzienlijk in een geordende omgeving.

Ook David Allen stelt in de inleiding van zijn boek Getting Things Done dat een rommelige omgeving een negatieve invloed heeft op je prestaties. Een rommelige omgeving kan voor veel ergernis zorgen omdat je constant aan het zoeken bent naar de spullen die je nodig hebt. Toch kan een overmaat aan organisatie ook tegen je werken. Er blijkt een sweet spot te zitten tussen een gezond gevoel voor orde en een teveel ervan. Een onderzoek van de Universiteit van Minnesota toont aan dat een rommelige omgeving goed is voor de creativiteit en nieuwe ideeën stimuleert. Daarnaast zorgt een beetje chaos ervoor dat mensen sneller nieuwe dingen uitproberen.

Ik merk zelf dat een georganiseerde omgeving een goede invloed op mij heeft. Ik denk veel helderder en kom vaker op goede ideeën. Toch vind ik het niet prettig als mijn omgeving te netjes is. Het wordt dan een beetje te klinisch en onpersoonlijk.

Wat werkt het beste voor jou? Rommelig of juist erg netjes?