Nu het verkoudheidsseizoen weer voor de deur staat wil ik graag wat tips geven over hoe je je weerstand kunt versterken. Griep en verkoudheid zijn namelijk de grootste vijanden van elke vocalist omdat je instrument er simpelweg slecht van gaat functioneren. Een belangrijke auditie? Met een verkoudheid kan dit uitmonden tot een ware nachtmerrie. Ook optredens doen in deze staat worden zo meer een strijd om je staande te houden dan dat je er echt van kan genieten.

Toen ik leadzangeres was bij de band Unicorn heb ik wel eens opgetreden met een zware verkoudheid. We hebben toen de sets aangepast, zoveel mogelijk instrumentale nummers gespeeld en voor de zangnummers de laagste nummers uitgekozen omdat ik vooral moeite had met het halen van hoge noten. Ik moest alle zeilen bijzetten en mijn techniek aanpassen om er voor te zorgen dat ik geen valse noten ging zingen. Eerlijkheid gebied mij te erkennen dat het helaas niet altijd lukte om dit te voorkomen. Ik ben iemand die het belangrijk vindt om bij een optreden zo goed mogelijk te presteren omdat ik vind dat dat mijn verantwoordelijkheid is naar het publiek toe. Ik weet dat ik het toen erg moeilijk vond dat het niet lukte om goed te presteren.

Sinds dat moment doe ik er zoveel mogelijk aan om de kans op een verkoudheid te verkleinen. Helemaal voorkomen kun je het natuurlijk nooit, maar hier een aantal tips die bij mij vaak wel gewerkt hebben.

1. Gezondheidsdrankje

Dit drankje is een echte boost voor je immuunsysteem en het is heel makkelijk om te maken. Je hebt gember, 3 kruidnageltjes, een eetlepel honing en sap van een halve citroen nodig. Zet eerst een pannetje water op en breng dit aan de kook. Schil vervolgens de gember en snij in kleine stukjes. Gooi de gember bij het kokende water, zet het pannetje op een laag vuur en laat de gember vijf minuten trekken. Doe na 5 minuten de kruidnageltjes en de honing erbij en pers de citroen erboven uit. Roer dit vervolgens een beetje door elkaar en voila.

2. Gezond leven

Dit punt is wellicht ten overvloede, maar toch wilde ik het even aanstippen. Gezond leven heeft betrekking op de ‘usual suspects’ die iedereen eigenlijk wel kent: gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen. Het moge duidelijk zijn dat dit je weerstand zeker wel verhoogd.

3. Stress reduceren

We weten het allemaal wel. Stress heeft een negatieve invloed op je weerstand en daarom is het belangrijk om af en toe te ontspannen. Ik vind zelf de Autogene training een fijne manier om even tot rust te komen. Verder kunnen yoga en meditatie ook goed helpen. Maar soms kan het juist effectiever zijn om iets actiefs te doen als je stress ervaart. Je flink inspannen kan een goede manier zijn om innerlijke spanning te ontladen. Biologisch gezien reageren we met een ‘fight-or-flight’ reactie op stress. Tegenwoordig hebben we natuurlijk hele andere stressfactoren dan in de oertijd, maar toch reageert het lichaam biologisch gezien nog redelijk hetzelfde. Het kan dus helpen om even aan die ‘fight-or-flight’ reactie toe te geven en naar de sportschool te gaan.

4. Extra vitamine C slikken

Of hoge inname van vitamine C je weerstand echt verhoogd zijn nogal wat discussies over. De Consumentenbond stelde vorig jaar nog dat de pillen eigenlijk maar bar weinig doen. Weerstand verhogen? Het zou allemaal vies tegen vallen. Mijn eigen ervaring is echter anders. Voorheen werd ik altijd ziek als er mensen in mijn omgeving ziek waren en sinds ik extra vitamine C slik gebeurd dat nagenoeg niet meer. Misschien is het gewoon toeval, maar ik blijf zelf in ieder geval dat extra pilletje slikken.