In september 2013 begon ik aan de opleiding Pro Music Training van Bob van der Boom; een eenjarige intensieve stoomcursus in compositie, improvisatie en arrangeren. Ik besloot deze opleiding te doen omdat ik graag in een korte tijd mijn muzikale vaardigheden naar een hoger plan wilde tillen. Dit bleek één van de beste keuzes die ik tot nu toe gemaakt heb in mijn muzikale loopbaan.

Bob van der Boom is een zeer bevlogen leraar die op een boeiende en inspirerende manier spreekt over zijn vak. Elke dinsdagavond wist hij drie uur lang onze aandacht vast te houden in lessen die nog het beste omschreven kunnen worden als een wervelwind aan informatie. Het theoretische gedeelte werd besproken voor de pauze en bestond o.a. uit harmonie/akkoordenleer, instrumentenleer, orkestratie en harmonische analyses. Na de pauze was het praktijkgedeelte en dit bestond uit voorspeelmomenten, improvisatie training en het bespreken van huiswerkopdrachten. Naast het wekelijkse huiswerk waren er ook nog een aantal compositie opdrachten die meetelden voor de eindwaardering. De eerste opdracht was het schrijven van een blues en aan het einde van de opleiding werden we geacht in staat te zijn om een stuk te schrijven voor een heel orkest. De opleiding sloot af met een eindexamen over al het lesmateriaal.

Ik heb het tijdens dit jaar ontzettend naar mijn zin gehad en leuke contacten op gedaan met medestudenten. De groep bestond uit uiteenlopende persoonlijkheden met allemaal hun eigen interesses. Sommige studenten waren het meest geïnteresseerd in klassieke muziek terwijl anderen het weer meer in de pop/jazz hoek zochten. Er werden veel verschillende soorten instrumenten bespeeld en sommige studenten hadden veel ervaring op het gebied van elektronische muziek en hadden zelfs al een goedlopende eigen opnamestudio. Maar één ding hadden we allemaal gemeen; onze liefde voor muziek en de ambitie om er echt verder mee te gaan.

Na een jaar hard werken was het afgelopen zondag dan eindelijk zover en mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen. Mijn eerste officiële opleiding in de muziek en een mijlpaal in mijn ontwikkeling. Nu gaat mijn reis weer verder en wie weet wat de toekomst zal brengen.