In deze tijd waarin het positief denken in een hoog vaandel staat is het maken van een visionboard erg populair geworden. Er worden heuse visionboardparties en workshops georganiseerd. Maar wat is het nou precies?

Een visionboard is een collage met afbeeldingen die weergeven wat jij belangrijk vindt in het leven. Het is een visuele representatie van al je dromen, wensen en doelen. Je kunt je visionboard vormgeven zoals jij het wilt. Je kunt heel gestructureerd te werk gaan en het bord verdelen in verschillende kwadranten, bijvoorbeeld succes, persoonlijke groei, gezondheid en relaties. Of je kunt meer vanuit intuïtie werken en afgaan wat jou op dit moment aanspreekt, ook al is het niet altijd meteen duidelijk waarom. Wanneer je moeite hebt om op gang te komen kun je beginnen met een brainstorm om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je wilt bereiken. Je kunt een bord maken met doelen voor je hele leven of juist voor een kortere periode, bijvoorbeeld een jaar. Soms kan het ook goed werken om een bord te maken voor één specifiek doel, zoals gezonder leven, meer zelfvertrouwen of het opbouwen van een sociaal leven. Het is jouw keuze!

Een visionboard maken begint met het uitzoeken van inspirerende plaatjes of teksten uit tijdschriften en/of op internet. Verder heb je een goede ondergrond nodig, bijvoorbeeld canvas of een groot vel papier. Wanneer je alle plaatjes en woorden die jou aanspreken hebt verzameld is het tijd om de collage te maken. Het kan handig zijn om je collage eerst los op de ondergrond te maken, zodat je meerdere rangschikkingen kunt uitproberen. Wanneer de collage helemaal naar wens is, plak je alles op. Tot slot kun je je visionboard nog extra versieren met behulp van andere knutselspullen, bijvoorbeeld glitters en stickers.

Wanneer je visionboard klaar is, zoek er dan een mooi plekje voor in een ruimte waar je vaak komt zodat je er vaak naar kunt kijken.De gedachte hierachter is dat je op deze manier steeds herinnert wordt aan je dromen. Zo vergroot je onbewust je motivatie om de stappen te ondernemen om deze dromen werkelijkheid te maken. Bij het maken van een visionboard kun je je fantasie de vrije loop laten. Laat je in ieder geval vooral niet beperken door wat wel of niet realistisch is of door wat anderen denken of zeggen. Doe wat je hart je ingeeft!

Imagination is everything. It’s the preview of life’s coming attractions.

ALBERT EINSTEIN.